Община Родопи

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Home

Село Ситово пази уникален надпис на над 8000 години

Уникален природен феномен пази село Ситово, което е част от община „Родопи”. Надпис на над 8000 години е запазен до наши дни. Той се намира на гладка скала и е с размери 240 на 30 сантиметра. Цялата скала се крепи на 5 камъка – единият е с образ на Богинята майка от Неолита, а друг камък прилича на пясъчен часовник. Надписът е направен на такова място, където няма ерозия и затова е запезен до днес, разказва кметският наместник на Ситово Димитър Насков.
Предполага се, че може надписът да е издялан от хората, които са оцелели след потопа, предизвикан от вулкана Санторини през 628 година преди Христа.

Тези скални цивилизации, които са живели на високите места в планините, са оцелили и може би те са оставили послание за поколенията.Говори се, че надписът е открит 1928 години от родопски кравари. Единият от преводите му гласи:

„Душата сътворена между Сатурн и Земята, трябва да се завърне обратно към светлината на своята звезда, както е наредил Хронос и Хавес – създателят на всичко живо”.

Има и нов разчет на надписа от войни на Тангра.

„Той е отишъл на небето, оплакан от синовете си, тук на Земята.”

Проф. Чиликов го разчита като: „Нека всемирният Бог затвори това зло и никога повече не го отприщва.”

Според професора, в района на Ситово траки са живеели 6000 години преди Христа и надписът е възможно да са го написали те. Траките са населявали нашите земи преди 8000 години. Те са обединение от местното балканско население и единствените спасени от Атлантида - княжеството Ману (=мъдрост). Ситовският надпис и светилището до него са от дълбока древност. Надписът е записан като археологически паметник в държавен вестник. Кметът на „Родопи” инж.Пламен Спасов е на мнение, че обектът трябва да се развива като туристическа дестинация.

„За мен това е послание от хората, за поколенията и след като си изпълни предназначението, ще падне скалата, която го крепи.”, твърди кметският наместник в Ситово. Със собствени средства жителите на Ситово са подменили табелата, която води до „ситовския надпис”. Тя е изработена от Иван Куманов. Направили са и ремонт на стълбите към скалите. Сега има нужда от поставянето на парапет, защото терена е стръмен. Желанието на х о р а т а е т у р и с т и ч е с к а т а забележителност да бъде пригодена за посещение и от хора с увреждания и се надяват да спечелят проект, който да финансира начинанието.