Община Родопи

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Home

Община „Родопи” спаси от продажба на безценица апетитни терени

Община „Родопи” се налага спешно да покрие част от задълженията, натрупани по време на бившия кмет Йордан Шишков. Общата сума на дълговете, заверена от сегашното управление към ноември 2011 година възлизаше на 14 милиона и 400 хиляди лева. Освен това са запорирани всички банкови сметки и касови наличности, задължения за сметопочистване, сметоизвозване, неразплатени горива и храни в детските градини, както и неизплатени заплати за девет месеца назад от старото управление. Подписани са били десетки неизгодни договори, които жителите сега трябва да изплащат.
Един от най-неизгодните касае преасфалтиране на пътя за Дедево. От договор за 4 милиона и 600 хиляди лева, сега общината трябва да плати на фирмата-изпълнител сумата от 7 милиона и 200 хиляди лева заедно с лихвите.
В резултат на дълговете фирмите са завели искове за неизплатените суми. Натрупвани са наказателни лихви, комисионни към съдия-изпълнители, а сметките и общинските имоти се запорират.
„Решихме да изтеглим кредит от 5,5 милиона лева, с който банката да заплати директно на фирмите-доставчици част от неизплатените суми и запорът върху общината ще бъде вдигнат”, заяви кметът Пламен Спасов.
Параметрите на заема са уточнени, а договорът е подписан. Лихвата е в пъти по-малка от тази, която плащаме в момента заради задълженията към фирмите, твърдят от финансовия отдел на общината.
Кметът е категоричен, че свежи пари в общината няма да влязат. След изтеглянето му, запорите на сметките ще бъдат вдигнати и общината ще може да разпределя приходите си така, че да функционира нормално – да има храна и отопление в детските градини, да има улично осветление, да се събира боклука от всички 21 села и да се чистят улиците от сняг и да има пари за ремонт на училищата в „Родопи”. Ще могат да се отделят пари за запълване на дупките и изграждане на нови детски площадки.
По този начин ще се спасят и атрактивните имоти и земи в общината, тъй като в момента всяка фирма, на която се дължат пари, може да разпродаде земите на безценица.
Въпреки трудната ситуация, в която пое общината, кметът Пламен Спасов успя да стопи задълженията на „Родопи” с близо над 7 милиона лева за две години управление. За сравнение средният приход на общината е около 4 милиона лева годишно.